Vítejte na stránkách tradičních limonád, moštů, cideru a pálenek z Rychnova nad Kněžnou

Sodovky a limonády

Až Vás někdy přepadne nostalgická nálada anebo naopak zatoužíte po něčem originálním, tak rozhodně vyzkoušejte naše limonády a sirupy. Vycházejí totiž z původních receptur z 60. let minulého století a díky svému výrobnímu postupu jsou v dnešní době již raritou. Stejně jako v dobách minulých je vyrábíme pouze z rozpuštěného cukru, tedy bez použití cukrů tekutých či umělých sladidel. Limonády stáčíme do KEG sudů  objemu 30l a 50l.

Limonády se v naší sodovkárně začaly vyrábět po znárodnění pivovaru a zastavení výroby piva v roce 1962. Od roku 1986 používáme stejnou výrobní linku. Původní receptury jsme jen mírně upravily, aby splňovaly současné technologické nároky a měly delší záruční dobu. Všechny limonády vedle skla prodáváme také v 50l a 30l sudech a některé v 0,5l pet lahvích. Naší nejprodávanější limonádou je klasická Malina a Kofeina, na kterou máme i ochrannou známku. Dále pak vyrábíme Citron, Oranže, Broskev, Kiwi, Révona, Arotoni a Sodovou vodu.

image

Sodová voda

Klasická sodovka

sud KEG 50l

image

Citron

Citronová limonáda

sud KEG 30l, 50l

image

Oranž

Pomerančová limonáda

sud KEG 30l, 50l

image

Malina

Malinová limonáda

sud KEG 30l, 50l

image

Broskev

Broskvová limonáda

sud KEG 30l, 50l

image

Cimona

Limonáda s příchutí citrónů

sud KEG 30l, 50l

image

Kofeina

Limonáda s příchutí coly

sud KEG 30l, 50l

Konzumní sirupy

Na výrobu limonád jsme již v roce 1995 navázali také produkcí konzumních sirupů, které jsou u našich klientů velmi oblíbené. V pet lahvích o objemu 0,86l ; 3l a 5l si můžete vychutnat sirup s příchutí Oranž, Citron, Grep, Malina, Broskev, Kiwi, Jahoda, Zahradní směs a Expres čaj.

image

Oranž

Sirup s pomerančovou příchutí

PET 3,6kg, 6kg

image

Grep

Sirup s grepovou příchutí

PET 3,6kg, 6kg

image

Malina

Sirup s malinovou příchutí

PET 3,6kg, 6kg

image

Zahradní směs

Sirup s příchutí zahradního ovoce

PET 3,6kg, 6kg

image

Citron

Sirup s citronovou příchutí

PET 3,6kg, 6kg

image

Broskev

Broskvový sirup

PET 3,6kg, 6kg

image

Expres - čaj

Sirup s příchutí čaje

PET 3,6kg, 6kg

image

Jahoda

Sirup s příchutí jahod

PET 3,6kg, 6kg

Mošty

image

Opravdovou chloubou naší společnosti jsou mošty. Pravidelně se umísťují na první příčce v soutěži Česká a Dětská chuťovka. Pyšní se titulem Regionální potravina a mají plno věrných fanoušků. První mošty jsme pro Vás vyrobili již v roce 2001.

Naše lahodné mošty vyrábíme bez jakéhokoliv chemického ošetření, jedná se tak vlastně o čistou jablečnou, hruškovou nebo v kombinaci se zeleninou, neředěnou, nefiltrovanou a nepřislazenou šťávu. Tím se výrazně lišíme od naprosté většiny jiných moštů a ovocných šťáv, které jsou vyrobeny obnovením šťávy z jablečného či ovocného koncentrátu, kde dochází k ředění, doslazení a dokyselení. Náš výrobek je každou šarží originál, protože směs odrůd ovoce, která se zpracovává, není vždy stejná. Dodavateli ovoce a zeleniny pro naši moštárnu jsou výhradně velkopěstitelé z Východních Čech, z oblasti Orlického podhůří, které je z hlediska životního prostředí jedním z nejčistších na území ČR. Příznačný pro náš výrobek je rovněž sediment na dně lahve, který je znakem přírodního charakteru nápoje.

Zajímá Vás, jak se mošty vyrábějí a nemáte čas na exkurzi?

Rádi se s Vámi o tajemství jejich výroby podělíme.

Nejprve projdou jablka přísnou vizuální kontrolou, očistí se v myčce a pak znovu ještě protřídí. Nasledně je drtič rozemele na jablečnou drť. Tato hmota se pak lisuje na hydraulickém pásovém kontinuálním lise a vylisovaná šťáva se přečerpá do zásobníku. Poté se šťáva v průtokovém pasteru zahřeje na pasterační teplotu a je přečerpána do stáčecí linky. Mošt se v lince plní do lahví horký a okamžitě po naplnění se láhev zátkuje. Tento výrobní postup pak zajišťuje jeho kvalitu a my kvalitu našich moštů můžeme garantovat po dobu 12ti měsíců. Mošt dodáváme ve skleněném obalu v balení 0,75 litrů nevratný, 0,33 litrů nevratný a i v balení bag in box 3 a 5 l.

Pro jedinečnost naši výroby je charakteristické, že mošt se nefiltruje, nečeří, nepřibarvuje, nepřislazuje a neředí. Prostě NE!

Jablečný mošt je hotovým elixérem zdraví. Obsahuje vysoké množství fenolických látek, které v těle člověka fungují jako antioxidanty. Jde o sloučeniny, které omezují vliv volných radikálů poškozujících buňky a tkáně. Pravidelným pitím jablečné šťávy pak zamezujete poškozený cév a předcházíte infarktu či mrtvici. Rovněž tak je prokázáno lékařským výzkumem, že jablka udržují ve výborné kondici střeva a zabraňují tvorbě nádorů, event. jejich růstu, a to prostřednictvím látky nazvané procyanidy, která je v nich obsažena. Vypitím jedné lahve o obsahu 0,7 litrů konzument vypije šťávu z cca 1 kg jablek.

image

Jablko

100% jablečný mošt

Česká a dětská chuťovka 2012

Náš nejpopulárnější mošt. Působí proti stresu, obsahuje antioxidanty a posiluje imunitu.

image

Hruška

100% hruškový mošt

Regionální potravina 2011

Sladší než jablko a se zajímavým aromatem. Podporuje trávení a krvetvorbu.

image

Jablko hruška

80% jablečný, 20% hruškový mošt

Dětská chuťovka 2013

Kombinace nejpopulárnějšího moštového ovoce uspokojí každého.

image

Jablko mrkev

80% jablečný, 20% mrkvový mošt

Dětská chuťovka 2014

Nejpopulárnější zelenina českých kuchyní podporuje regeneraci. Tento mošt je velmi oblíbený u dětí.

image

Jablko řepa

80% jablečný, 20% řepný mošt

Řepa dodává tumuto moštu nezaměnitelnou barvu. Je velmi oblíbený především u žen.

image

Jablko celer

80% jablečný, 20% celerový mošt

Celer působí příznivě na činnost ledvin, jater, žaludku. Doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu, a působí i jako zdraví neškodné afrodisiakum

Jablko dýně hokaidó

80% jablečný, 20% mošt z dýně hokaidó

O dýni Hokaido je známé, že vyniká skvělou sladkou chutí, a tak se výborně hodí i pro výrobu džusů. Je především bohatá na živiny a minerální látky. Vychlazený mošt s dýni Hokaido dokonale osvěží především v letních parních dnech

Pálenky

image

Štávičky a limonády osvěží a potěší, ale někdy je chuť i na něco říznějšího. Pro všechny milovníky ovoce ve zkvašené formě nabízí Podorlická sodovkárna s.r.o. prvotřídní pálenky z naší pěstitelské palírny, kterou provozujeme od roku 2002.

Na výrobu těchto lahodných destilátů používáte také to nejkvalitnější ovoce z podhůří Orlických hor. Naše pálenky jsou čistě přírodní destiláty bez přidaného lihu nebo aromat. Destiláty mají kolem 50% alkoholu, ale hlava vás z nich bolet nebude.

V současné době vyrábíme slivovici, jablkovici, hruškovici, meruňkovici, třešňovici, višňovici, broskvovici a originální pivovici. Díky své kvalitě, surovinám z našeho okolí a vysokému podílu ruční práce mají pálenky ocenění Originální produkt Orlické hory Regionální potravina. Slivovice se navíc pyšní oceněním Česká chuťovka.

V naší palírně pálime nejenom vlastní pálenky, ale zpracujeme i ovoce pěstitelů. Kvas na výrobu pálenky vyrábíme pro pěstitele z jablek, hrušek a švestek, ostatní druhy pálenek vyrobíme z vašeho kvasu.

Chcete se o procesu pálení dozvědět více? Pak navštivte exkurzi v naší palírně. Pro více informací klikněte zde.

image

Slivovice

50% vol.

0,5l

image

Slivovice

50% vol.

1,0l

image

Hruškovice

50% vol.

0,5l

image

Hruškovice

50% vol.

1,0l

image

Meruňkovice

50% vol.

0,5l

image

Meruňkovice

50% vol.

1,0l

image

Jablkovice

50% vol.

0,5l

image

Jablkovice

50% vol.

1,0l

image

Třešňovice

50% vol.

0,5l

image

Třešňovice

50% vol.

1,0l

Cider

Nejmladší chloubou naší sodovkárny je cider. Začali jsme jej vyrábět v roce 2014 již od prvních várek má mnoho věrných fanoušků.

Cider je zkvašený jablečný mošt s různými stupni alkoholu, některé mají až 8,2 %. Vyrábí se perlivý či neperlivý, sladký, suchý i polosuchý a má výraznou jablečnou chuť i vůni. První zmínky o cideru pocházejí z 13. století a za jeho kolébku je považována Velká Británie. Během středověku se stal běžnou součástí života a v několika následujících stoletích byla postupně zdokonalována technologie jeho výroby.

Cider se vyrábí řízeným kvašením jablečného moštu v nerezových nádržích, během kterého se mění přirozený ovocný cukr v alkohol. Jakmile je proces fermentace u konce, nechává se cider několik týdnů zrát při vhodné teplotě, kdy dochází k rozvoji dalších sekundárních chuťových a aromatických látek. Nakonec se cider filtruje a plní do obalů.

Cider obsahuje velké množství antioxidačních látek, zejména polyfenolů, které jsou prospěšné pro naše zdraví a mohou být prevencí řady závažných onemocnění. Obsažené množství antioxidantů je srovnatelné s červeným vínem, jejich obsah je u každého druhu cideru odlišný a je závislí na použité odrůdě jablek při jeho výrobě.

Rychnovský Cider je vyráběn pouze z jablek od našeho oblíbeného velkopěstitele ZD Dolany. Není tedy vyroben z koncentrátu, ředěn, dokyselován aromatizován tak, jak to dělají někteří velkovýrobci. Jedná se tedy o další čistě přírodní produkt naší Podorlické sodovkárny s.r.o.  V současnosti u nás vyrábíme polosuchý cider s 4,5% alkoholu a suchý cider, který má dokonce 6% alkoholu.

image

Jablečný cider

polosuchý, 4,5% vol.

0,33l, 0,75l, KEG 15l, 30l

image

Višňovice

50% vol.

0,5l

image

Višňovice

50% vol.

1,0l

image

Broskvovice

50% vol.

0,5l

image

Broskvovice

50% vol.

1,0l

image

Pivovice

40% vol.

0,5l

image

Krkonošská borůvka

31,2% vol.

0,1l